مکانیزاسیون کشاورزی فرایند استفاده از ماشین آلات کشاورزی برای مکانیزه کردن کار کشاورزی است که بهره وری کشاورزان را بسیار افزایش می دهد. در دوران مدرن ، ماشین آلات نیرو گزین جایگزین بسیاری از مشاغل مزرعه شده اند که قبلاً توسط کار دستی یا حیواناتی مانند گاو ، اسب و قاطر انجام می شده است.
مکانیزاسیون کشاورزی کنونی شامل استفاده از تراکتور ، کامیون ، کمباین ، انواع بیشمار ادوات کشاورزی ، هواپیما و هلیکوپتر (برای کاربردهای هوایی) و سایر وسایل نقلیه است. کشاورزی دقیق حتی از رایانه همراه با تصاویر ماهواره ای و ناوبری ماهواره ای (راهنمای GPS) برای افزایش بازده استفاده می کند.
مکانیزاسیون یکی از عوامل بزرگ مسئول شهرنشینی و اقتصادهای صنعتی بود. مکانیزاسیون علاوه بر بهبود بهره وری تولید ، تولید در مقیاس بزرگ را تشویق می کند و گاهی می تواند کیفیت محصولات کشاورزی را بهبود بخشد.
اهداف مکانیزاسیون را می توان چنین برشمرد:
– افزایش تولید
– کاهش هزینه ها
– کاهش سختی کار کشاورزی و افزایش جذابیت آن
– افزایش بهره وری از نیروهای کارگری
– افزایش کیفیت کار زراعی و امکان انجام آن در کمترین مدت زمان
– انجام به موقع عملیات کشاورزی
اهمیت مکانیزاسیون
افزایش و رشد روز افزون جمعیت در جهان اهمیت کشاورزی را بیش از گذشته برای تمام جوامع بشری مشخص می کند. اولین و مهمترین نیاز هر انسان٬ نیازهای غذایی اوست.
حال این نیاز به صورت مستقیم و غیر مستقیم با کشاورزی در ارتباط است. یکی از رشته های موجود در کشاورزی مکانیزاسیون کشاورزی است. مکانیزاسیون در ایران از اهمیت فوق العاده ای بدلیل سطح وسیع زیر کشت ارقام مختلف برخوردار است.
افزایش تولید محصولات کشاورزی درواحد سطح وبهبود کیفیت محصولات وجلب اعتماد بازار، فقط درسایه مجهز شدن به وسایل وامکانات پیشرفته وبه موازات آن تقویت مدیریت ها امکان پذیر است ، بویژه آنکه افزایش تولید درواحد سطح به مفهوم تولید انبوه وکاهش قیمت تمام شده است.
به همین خاطر کاربرد فن آوری های نوین می تواند ضمن افزایش تولید محصولات کشاورزی درواحد سطح ، موجب کاهش هزینه های تولید ومتعاقب آن منجر به کاهش قیمت تمام شده این محصولات باارزش گردد، چرا که ، پائین بودن قیمت تمام شده محصولات کشاورزی ، ضمن آنکه رضایتمندی کامل کشاورزان ونیز مردم جامعه را فراهم می نماید ، بازارمطمئن ومناسبی را برای صادرات این محصولات کشاورزی ایجاد می نماید، که ازاین طریق می توان ازخروج مقادیرزیادی ارز ازکشور، که جهت تهیه این محصولات بکارمیرود، جلوگیری نمود.